Pages

Followers

Thursday, November 20, 2014

ROTI KENTANG- SALMAH HARON


ROTI KENTANG:
bahan2 untuk roti:
300gm tpg roti
2 steh instant
3/4sb susu tepung
secubit garam
50-60gm gula caster@gula halus
60gm kentang rebus yg dilenyek
1/2 bj telur-1/2 lg buat sapu atas roti nanti
135ml air sejuk dari peti sejuk
30gm mentega

Bahan untuk kastad:
1sb t gandum
1sb t kastad
4sb gula caster
1cwn susu segar
1 bj telur
secubit garam
1 sb mentega/butter

caranya-untuk doh roti:
-satukan semua bahan kecuali air, mentega dan garam
-putar hingga rata dan sebati
-masukkan mentega/butter dan putar lagi, perlahan2 masukkan air sedikit demi sedikit
-bila dah menjadi doh, masukkan garam dan uli hingga jadi doh yg elastik.kalau lembek, tambahkan sdikit tepung
-bulatkan adunan dan tutup
-simpan selama 1 jam

cara membuat kastadnya:
-satukan semua bahan dalam bekas tahan panas kecuali mentega/butter
-kacau rata menggunakan whisk dan tapis
-masak dgn cara double boil hingga pekat dan berkilat.
-alihkan dari double boil dan masukkan mentega dan kacau rata hingga sebati
-tutup dgn plastik eling unt elak permukaannya menjadi keras.--ketepikan

untuk Roti Kentang:
-keluarkan doh dan tumbuk2 .
-timbang 40gm untuk 1 bj roti
-bulat2kan dan susun dlm loyang yg disapukan dgn butter
-biarkan naik, kemudian sapukan dgn telur
-isikan kastad kedlm piping bag dan picitkan keatas roti
-patent ikut suka hati kita
-bakar hingga masak
-siap

- - -SELAMAT MENCUBA-

No comments: