Pages

Followers

Monday, January 12, 2015

ANGEL HAIR SPAGETTY BERSOS LADA HITAM- Rosnah Abu Bakar

ANGEL HAIR SPAGETTY BERSOS LADA HITAM CARA KAK ROS
Resepi..
1/3 peket angel hair - di rebus selama 2 - 4 minit. Ketepikan..
KUAHNYA:
2 ketul ayam bahagian tulang
5 batang frankfurter Brand Ramli - potong ikut suka/di potong serong)
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 cm halia - cincng halus
4 biji sili api di belah pangkalnya
minyak masak /minyak zaiton untuk menumis - (Kak Ros guna minyak zaiton)
2 sudu teh tomato paste -(Product dari Turki beli di kedai Arab)
2 sudu rempah Arab - (order by Lydia Honey )
sedikit sos tiram
sedikit tomato sos
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
garam dan serbuk perasa jika suka
Air secukupnya.

2 sudu besar cooking cream (gantikan santan pun boleh)

  1 sudu makan tepung jagung (Untuk memekatkan kuah)
Hiasan
3 tangkai bayam - di celur berasingan
1 biji tomato
2 sudu besar jeruk buah zaiton
2 sudu makan kacang pol (tin produk arab)
CARA:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang2 semua hingga wangi.
2. Masukkan tomato paste, sos tomato, rempah arab dan lain-lain hingga ayam empuk. Tambahkan air. Masukkan sosej . Masaklah hingga elok masak dan rasa garam .
3. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang di bancuh bersama air untuk dapatkan kuah yang pekat.
4. Bila masak bolehlah di hidangkan..
SELAMAT MENCUBA

No comments: