Pages

Followers

Friday, October 17, 2014

NASI MINYAK AYAM

Nasi Minyak Ayam

30 ml minyak
40 gm minyak sapi
1 batang kulit kayu manis / 3 kuntum bunga cengkih / 2 kuntum bunga lawang / 2 biji buah pelaga (4-sekawan)
sedikit serbuk kunyit
6 keping kepak ayam
Air secukupnya
100 ml susu cair
3 helai daun pandan, dipotong 3 cm
500 gm beras Basmathi, direndam 15 min
250 gm lobak merah, dihiris halus
Garam secukup rasa
Tomato (dadu), gajus, pis, daun parsli (hiasan)

Bahan Kisar/tumbuk:
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi.
2. Tumis 4-sekawan, bahan kisar dan serbuk kunyit hingga wangi.
3. Bubuh kepak ayam, kacau hingga kering airnya. Tuangkan air dan tutup periuk. Keluarkan ayam bila ia masak.
4. Sukat air dan tambah menjadi 800 ml.
5. Jerang beras, air rebusan ayam, susu cair, daun pandan dan garam.
6. Bila mendidih, bubuh lobak merah.
7. Masak hingga kering air kemudian tutup periuk.
8. Hidangkan nasi dengan ayam dan bahan hiasa

No comments: