Pages

Followers

Wednesday, October 1, 2014

NASI PAELLA- CHEF NORZAILINA NORDIN


Raya Aidiladha semakin hampir. Boleh cuba resipi ini untuk hidangan juadah raya nanti...
Tengah fikir nak masak apa untuk Aidil Adha ahad ni? Dah jemu dengan Nasi Briyani, Nasi Tomato, Nasi Minyak dll? Cubalah Paella, nasi yang terkenal di Spain.

PAELLA
3 1/2 cawan air rebusan ayam
Secubit saffron*
450 g tomato ranum, dibelah 6
Garam, serbuk lada hitam
3 sb minyak zaitun
1 labu bawang besar, dicincang
1 sb pes tomato
2 st paprika (serbuk cili)
85 g sosej, dipotong ½ cm
2 cawan beras, dibersihkan & tos
6 ekor udang besar, dibuang kulit
2 keping paha ayam (tanpa tulang), dipotong keping
1 cawan biji jagung (segar/dinginbeku)
Hirisan daun parsli

Cara membuat:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 225 C.
2. Jerang air rebusan dan serbuk kunyit hingga hampir mendidih.
3. Gaul tomato, 1 sb minyak zaitun, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk.
4. Panaskan baki minyak zaitun, tumis bawang bersama garam dan serbuk lada hitam.
5. Setelah 3-5 min, masukkan pes tomato, paprika dan sosej. Masak 1 minit lagi.
6. Campurkan beras, kacau 1-2 min.
7. Tuangkan air rebusan, masukkan udang, ayam dan jagung. Kacau.
8. Taburkan tomato dan jusnya. Ubah ke dalam ketuhar dan masak selama 15-20 min.**
9. Bila beras kembang, tutup api ketuhar dan biar selama 15 min lagi.
10. Hiaskan dengan daun parsli sebelum dihidangkan.

*Saffron boleh diganti dgn sedikit serbuk kunyit
**Langkah 8: boleh dimasak di atas api sederhana. Bila kering airnya baru ditutup dan diperlahankan api.

No comments: