Pages

Followers

Friday, October 17, 2014

COKLAT BERKACANG

COKLAT BERKACANG
25g mentega
50g mentega kacang kasar (crunchy peanut butter)
60g serbuk biskut
65g gula aising, diayak
225g coklat masakan
1 sb lemak sayuran

1. Cairkan mentega dan mentega kacang atas api perlahan. Padamkan api.
2. Masukkan serbuk biskut, kacau rata.
3. Tambah gula aising, kacau sebati. Angkat dan letak campuran atas foil dan bentuk memanjang seperti silinder. Letak dlm peti sejuk.
4. Cairkan coklat dan lemak sayuran dlm mangkuk (letak mangkuk atas periuk air mendidih). Kaedah ini dikenali sebagai 'baine marie'.
5. Bila coklat cair, angkat dan sudukan ke dalam cawan kertas atau foil.
6. Potong mentega kacang tadi, letak di tengah-tengah coklat. Sudukan lagi coklat untuk menutupinya.
7. Letak dalam peti sejuk. Bila keras, keluarkan dari cawan kertas dan simpan dalam bekas bertutup

No comments: