Pages

Followers

Thursday, June 14, 2012

Koleksi Masakan Yusnizah Mohd Bachalan

Bingka Durian
bahan-bahan nya
1 cawan durian
3 cawan santan
2 cawan air pandan
3 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 1/2 cawan gula 2 ikut manis
2 sudu makan butter
secubit garam
pewarna hijau epal..
CARANYA MASUKKAN SEMUA BAHAN KE DLM BLENDER DAN BLEND HINGGA SEBATI ..PANASKAN ACUAN BINGKA KAT ATAS DAPUR GUNA API KECIL JGN LUPA TUANGKAN SEDIKIT MINYAK MASAK KE DLM ACUAN BINGKA BILA DAH PANAS MASUKKAN ADUNAN BINGKA DAN BIARKAN HINGGA MASAK


sambal ikan masin sepat
bahan-bahan
ikan sepat masin (digoreng garing)
bawang merah besar dihiris
cili kering (diblend)

cara-cara
tumis bawang merah hingga layu masukkan cili kering masak hingga terbit minyak masukkan sekeping asam keping, garam dan pak aji...biarkan garing masukkan ikan masin yang telah digoreng garing gaul rata dan siap.



BAHAN-BAHAN COKLAT
1KG COKLAT COMPOUND
2 SUDU MAKAN PEANUT BUTTER
SEDIKIT BUTTER COCO UNTUK KILAT


CARA2NYA
CAIRKAN COCO BUTTER DAN PEANUT BUTTER DGN CARA DOUBLE BOILER PASTU MASUKKAN COKLAT COMPOUND (MILK COKLAT)
NAK GUNA COKLAT HITAM PUN BOLEH TAPI PAHIT SIKIT
KACAU HINGGA COKLAT CAIR DAN MASUKAN KEDALAM PIPING BEG

BAHAN UNTUK INTI COKLAT
200GM COKLAT PUTIH
1/2 CAWAN WHIPPING CREAM
PERISA BLUEBERRY SECUKUPNYA
BADAM DI BAKAR

CARA2NYA
PANASKAN WHIPPING CREAM MASUKKAN COKLAT PUTIH BILA MASUKKAN COKLAT PUTIH PADAM API (MASAK DGN CARA DOUBLE BOILER) KACAU HINGGA CAIR DAN MASUKKAN PERISA BLUEBERRY DAN MASUKKAN KE DLM PIPING BEG

No comments: