Pages

Followers

Thursday, June 14, 2012

Koleksi Masakan LadyItis Ov


Finnish- Salmon cheese kentang bakar
(Suomalainen- Lohijuustolaatikko)

BAHAN:
250g salmon fillet- potong 6 keping
10 biji ubi kentang- potong sederhana nipis
500ml cream kotak- yg jenis tinggi lemak
150g cheese philadelphia
2 btg lobak merah- potong sederhana nipis
150g broccoli- potong sederhana besar
100g peas
1 btg pumpkin- jenis spt timun potong sederhana nipis
2 biji bawang besar- hiris sederhana nipis
2 ulas bawang putih- hiris nipis
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1/2 sudu teh serbuk kari ikan
1 kuib knorr sayuran
1 sudu teh garam
1/2 gelas air



CARA:
salmon digaul dgn sedikit garam, serbuk kari, simpankan kedlm peti sejuk selama setengah jam. Masukkan bahan potong- ubi kentang, lobak merah, broccoli, peas, timun pumpkin, bawang besar, bawang putih, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, serbuk kari ikan, kiub sayur knorr, garam, setengah gelas air n gaul pelahan lahan hingga rata kesemuanya bahan campur ini.

Keluarkan ikan salmon dari peti sejuk n aturkan 3 keping ikan kedlm bekas pembakar n bubuh 50g cheese philadelphia keatas ikan kemudian sendukkan sayuran campur keatas ikan utk lapisan pertama.. serta diikuti dgn lapisan seterusnya hingga tersusun kesemua lapisan ikan n sayuran.

Akhir sekali tuangkan cream kotak disekeliling atas lapisan sayuran n bakar 200c selama 45 - 55 min kemudian keluarkan dari oven boleh la bubuh kedlm pinggan n dimakan panas2.

Roti Reben
  A filled cheese bread roll
 Ban Manis
 Beehoon Goreng Ayam ala Finland

 Cherry Pie
 Chicken Sauce with potatoes
Nasi Goreng Sausage ala Finland
 Salad sayuran Avocado
 Sausage Sauce with potatoes
Soup Ikan Salmon
 Strawberry Pie
 Rice Pie with butter eggs filling
 Banana Pancake & Blueberry Jam

BAHAN:
8 biji pisang emas
600ml susu rendah lemak kotak
250g tepong gandum
1 cwn bijiran oats
1 sudu teh esen perisa pisang (Banana Flavouring)
1 biji telor
setgh sudu teh baking powder
setgh sudu teh garam
1 cwn majarine utk mengoreng doh pancake

CARA:
Guna mesin pemutar n putar pisang, telor, garam hingga hancur lumat, masukkan susu kotak, esen perisa pisang n bijiran oats, gaul rata dgn senduk kayu kemudian masukkan baking powder,gaul sekejap je kemudian masukkan tepong gandum sedikit demi sedikit hingga habis kesemua tepong.

Rehatkan doh selama 25 min. Bubuh setgh sudu teh majarine pda setiap bulatan kecil acuan dlm kuali leper n goreng depan n belakang doh tepong pancake banana hingga masak. Dihidangkan n boleh la dimakan dgn jem blueberry atau lain2 jenis jem -Resepi by: LadyItis Ov
Blueberry Ban
Bun Doremon
Pie Nasi
Pizza daging Kisar & Feta Cheese

No comments: