Pages

Followers

Thursday, June 14, 2012

Koleksi Masakan Celyn Rashid

Apam polkadot/ladybirds
Resepi
3 bji telur(di peti ais)
150g susu segar/cair(dlm peti ais)
1 sduteh ovelete
220g gula halus/castor
275g tepung gndum*ayak*
2sduteh serbuk penaik*ayak*
jem(pe2 la ikut citarasa)

CARANYA;
pkul telur,gula n ovelete smpai kembang n gebu,
masukn susu,pkul sbentar,masuk tepung n srbk penaik.
putar sebati.
bhgi kpd warna,masuk dlm piping.
lau nk buh inti,pipingkn skit dlm acuan n buh jem kmdian piping lgi smpai abis n penuh ,bru leh wat design yg di sukai.
kukus 5~10 min.
KEK KARAMEL COKLAT
KARIPAP SARDIN
CHILI CRAB
Nasi Goreng Sempoi & Mee MAGGI Kari kaw~kaw
PUDING DOT~DOT STRAWBERY PELANGI

POPIA SHINTAKE SOS TIRAM

iSi ayam/udang(di cincang2)
bwg putih 4 ulas
sos tiram(bnyak pon xpe)
lada sulah
kiub ayam/serbuk pati ayam
sengkuang(hiris)
lobak merah(hiris)
tauge
cendawn shintake(rendam /basuh n hiris)
kulit popia
*lau nk goreng celup telur (pecahkn sebiji/2 telur n celup je pas tu goreng ngn api perlahan)

~tumis bwg putih,masuk isi aym/udang n buh sos tiram(bnyak xpe).lada sula n serbuk ayam.
~masukn lobak,cendawan n sengkuang sampai empuk
~matikan api masuk tauge,gaul2 sebati.
~gulung dgn kulit popia.
~bole terus goreng.@
~pechkn telur celup popia n goreng dgn api perlahan.

sos.
~cili merah
~bwg putih
~garam/gula
~jus limau kasturi.
*blender sampai lumat n masak dgn api perlahan*

  Ayam kicap berempah
KEK BLUBERY BUTTER CHEESE
CREAM PUFF CASTARD JAGUNG