Pages

Followers

Thursday, March 26, 2015

MASALODEY/MAGELEK


MASALODEY/MAGELEK:
2 cwn kacang dhal-rendam beberapa jam dan toskan
2-3 smkn tpg kacang kuda
1 bj bwg besar-cincang
4-5 tangkai daun kari-cincang
2 bj cili besar merah-belah dua dan cincang
1 ketul kiub ikan bilis
1 smkn cili kisar
garam bila perlu
minyak untuk menggoreng(banyak)

caranya:
-mesin atau kisar kasar2 dhal
-kemudian gaulkan dgn tpg, cili, bwg, daun kari, kiub ikan bilis. gaul sampai rata
-cuit sedikit dan rasa, kalau perlukan garam, baru masukkan
-kepal2kan adunan dan leperkan
-panaskan kuali
-masukkan kedlm minyak yg tengah panas tu
api biar sederhana, takut nanti yg kt dlm tu xmasak pula
-bila dan keperangan, angkat dan toskan
-siap

No comments: