Pages

Followers

Sunday, October 28, 2012

Asmah Hashim


~KEK LAPIS BOOK & Asam Manis ( asam duit-duit)

bahan:
10 biji telur gred A
1 gelas gula halus ( ct guna 1 cwn penuh)

16 oz mentega (guna lh krg 450gm je)
2 gelas tpg hongkong/tepung naik sendiri ( 2 cawan penuh)
1 sudu ovellete
1 bungkus horlick kecil ( 200gm)
1 tin tinggi susu pekat manis ( 505gm )
1 sudu teh esen vanilla


cara:
1.pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih
2.masukkan telur satu persatu.gaul rata..
3.masukkan susu manis, tpg hongkong,ovellete, dan horlick.gaul rata.
4.masukkan esen vanilla.pukul sebati.
5.bakar 5 sudu makan setiap lapisan hingga habis...
6.lapisan pertama bakar api atas bwh api 140c slma 10 min atau sehingga masak..lapisan kedua dan seterusnya bakar guna api atas ..dan lapisan terakhir guna lg api atas dan bawah utk memastikan msk keseluruhan nya..
setiap lapisan hendak lah d tekan utk memastikan tiada gelembung dan akan membuat kan lapisan nampak cantik dan padat..

** suhu oven bergantung pd oven masing2...selamat mencuba yer kawan..pasti x nyesal sbb mmg sedap..


Resepi:-Ct Zarith & June Ahmad..

Hidangan:AsmahAsmah Hashim

No comments: