Pages

Followers

Wednesday, December 3, 2014

ROTI NAIK PAHANG




ROTI NAIK PAHANG ( resepi dari TOK MAK)

Resepinya:-
Bahan-bahannya:-

1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
3/4 cawan gula ( saya letak gula pasir)
2 sudu besar Marjerin
1 sudu kecil sortening
1 sudu kecil  Bread Softener
2 sudu kecil ibu roti @ Mauripan
500 gm tepung gandum cap sauh

*300 Ml air - air ni dah dicampurkan sekali telur dan susu manis jadi 300 ml air.
1 sudu besar susu tepung sebarang jenis

Caranya:-

cara membuatnya saya ikut cara saya sebab dalam resepi yang saya ambil awal hanya ada cara menggunakan Bread Maker..( tak ada ) kenalah uli dengan tangan.

1.Tepung, ibu roti, gula di satukan.
2.masukkan shortening, marjerin dan gaul lagi sehingga sekata.
3.masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sampai menjadi doh, uli lagi, hempas, banting apa sahajalah asalkan ulinya menjadi gebu dan lembut, tidak melekit lagi.
4. Perap 1 jam biar naik sekali ganda
5. setelah sejam uli lagi, tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin...buat bentuk ikut suka kawan-kawan...saya perap lagi sejam..dia naik hampir penuh loyang..suka tengok .
6. sedia dibakar sehingga masak.  Biar cukup garing ya...  baru rotinya cantik dan elastik.

No comments: