Pages

Followers

Friday, November 7, 2014

CUMI GORENG MADU - SALMAH HARON.


BAHAN2NYA:
1kg baby sotong dibersihkan dan toskan
kemudian marinade dgn
1sbsr kicap
2 steh gula perapkan sekejap
sementara menunggu tu, boleh siapkan sosnya:
1sbsr minyak
2 sbsr madu
2 sbsr sos tomato
1-2 sbsr cili kisar
2 sbsr cili sos dan sedikit kicap cair
sedikit kicap pekat
**1 sbsr tpg jagung bancuh dgn 2 sbsr air**
masak semua bahan kecuali bancuhan tep. jagung, dgn api perlahan hingga pekat. masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. ketepikan

siapkan bahan2 ini untuk menggoreng sotong yg diperap td:
4 sbsr tepung jagung
1bj telur dikocok sedikit
minyak menggoreng terendam (deep fry)

-panaskan minyak
-sotong perap tadi ditoskan dahulu
-gaulkan sotong dengan tepung jagung dan kemudian digaulkan pula dgn telur kocok
-bila minyak dah panas, masukkan sotong tadi.
-goreng hingga sotong garing
-angkat dan toskan
-dengan api yg perlahan, sos td dipanaskan dan masukkan sotong goreng tadi dan gaul hingga rata
-angkat
-siap

-----SELAMAT MENCUBA

No comments: